Quantcast
Jaguar E-Pace: Test si prezentare – Auto 4×4
SUV

Jaguar E-Pace: Test si prezentare

Acesta nu este un jaguar, ci un tigru siberian. Nu pot descrie altfel noul E-Pace, care, prin eleganța designului exterior, prin opulența habitaclului, prin comportamentul rasat, fără a fi agil, e un animal mai greu și mai complex decât oricare alt SUV compact premium. Foto: Bogdan Paraschiv

În mod normal, când spui „SUV compact“, te gândești la un hatch de familie ușor înălțat, care nu și-a rătăcit agilitatea, dar care a virat un pic spre confort. În cazul lui E-Pace, situația e mai radicală. Jaguarul a devenit un tigru masiv și rasat, care își privește rivalii de la umbra unui copac. Adică, Audi Q3, BMW X1, Volvo XC40 și Mercedes-Benz GLA. Pentru că niciunul dintre ei nu este atât de exotic.

Iar exotismul începe cu noile lumini de zi în forma a două litere J pe fiecare far. Acestea flanchează calandrul redesenat și, împreună cu noua bară de protecție, asigură un nivel de eleganță pe care E-Pace nu l-a avut până acum. Versiunile mai bine dotate au tehnologie pixel-LED, care permite stingerea individuală a diodelor pentru a nu-i orbi pe șoferii care vin din sens invers. Stopurile au împrumutat șicana luminoasă de la fratele mai mare, F-Pace.

Jaguar SUV compact autoexpert.ro

Interiorul lui E-Pace

La interior, combinația de opulență și tehnologie te copleșește. Plasticele moi, pielea fină, îmbinările perfecte definesc vizual cuvântul „premium“ mai bine decât o face în scris orice dicționar explicativ. Toate buzunarele și zonele de depozitare sunt căptușite cu cauciuc, iar maneta schimbătorului de viteze are o formă modificată, pentru a-ți putea sprijini palma pe ea, și s-a îmbrăcat în piele întoarsă, cusută aidoma mingilor de crichet. O atmosferă britanică aflată la un pas de perfecțiune.

Jaguar E-Pace autoexpert.ro

Jaguar E-Pace autoexpert.ro

Îi lipsesc mânerele de viraj, un suport lateral corect al scaunelor și un plastic de calitate pe consola centrală, altul decât cel negru lucios care se murdărește repede și se zgârie în timp. Și ar mai fi ceva… probabil, sub presiunea costurilor, Jaguar a înlocuit butoanele fizice ale anumitor funcții ale climatizării cu unele tactile. Păcat. Deși sunt profilate, acestea nu au feedback haptic, deci nu ai confirmarea că ai activat o funcție.

Motorul diesel de bază

Sub capota exemplarului meu lucrează motorul diesel de bază. Are 163 CP, iar dacă alegi să-l comanzi cu transmisia automată cu nouă trepte, primești la pachet și un mic ajutor electric. Deci, devine un mild hybrid cu starter-generator antrenat prin curea și baterie ascunsă sub podeaua portbagajului, care lucrează la 48 V. Nu are păcate, este bine echilibrat, rulează silențios și e cel mai ieftin mod de a intra în lumea E-Pace. Totuși, are o cruce de dus în spate, greutatea uriașă pentru un SUV compact, de 1916 kg (declarată). Pe talon, RAR a printat o greutate cântărită de 2017 kg. Ori două tone la 163 CP înseamnă accelerații și reprize lente, retrogradări dese și consumuri nu tocmai reduse. De exemplu, în București, la temperaturi de 5–10° C, consumă peste 10–12 l/100 km, în funcție de trafic.

La drum întins, dacă nu ieși din litera legii și mergi în modul Eco, 6–7 l sunt suficienți. Sigur, poți adopta stiluri mai agresive, în modul Normal sau Dynamic, iar E-Pace va deveni alert, urcând spre 10 l/100 km. Dar niciodată sportiv. Are prea multe kilograme, o direcție prea asistată și fără feedback și prea puțini cai pentru asta, în pofida unei suspensii echilibrate. Dar nici nu-și dorește sportivitate. Este, în schimb, confortabil, comod, plăcut.

Tags

Leave a Reply

Close