Quantcast
Lada e-Niva concept electric asupra SUV-ului rusesc – Auto 4×4
LadaSUV

Lada e-Niva concept electric asupra SUV-ului rusesc

Lada a prezenta un concept pur electric denumit e-Niva. Deocamdată rămâne un proiect de cercetare pentru producătorul rus.

După invazia Ucrainei, companiile vestice au decis să se retragă din Rusia. Printre marile branduri care și-au încheiat activitatea în Rusia se numără și producătorii auto vestici. Astfel, industria auto de aici trebuie acum să se bazeze pe tehnologia de care dispune sau pe producători chinezi, spre exemplu.

Recent, Lada a prezentat un concept pur electric în cadrul unei expoziții auto, mașină pe care o numește e-Niva. SUV-ul de dimensiuni compacte pare a fi bazat de Niva Travel, un derivat al Niva, cu un design mai modern, dacă putem spune așa.

Potrivit За рулем, mașina păstrează aceleași abilități în teren accidentat, dar folosește un motor electric. Acesta înlocuiește motorul termic și cutia de viteze, fiind legat la cutia de transfer a mașinii, păstrând astfel tracțiunea integrală și reductorul. De asemenea, diferențialul blocant a fost păstrat, dar acum este acționat cu ajutorul unui comutator electronic.

Rușii au construit o Lada Niva cu motor electric

Mașina folosește o baterie destul de mică, de 34 kWh, puțin mai mare decât cea regăsită pe o Dacia Spring, spre exemplu. Motorul electric produce 120 kW sau 163 CP, iar autonomia maximă pentru Lada e-Niva s-ar situa în jurul valorii de 175 de kilometri. Dată fiind capacitatea redusă a bateriei și faptul că motorul electric este conectat la cutia de transfer, ci nu direct la roți, lucru ce reduce eficiența energetică, autonomia nu este surprinzătoare.

Bateria este împărțită în două unități: una este montată sub bancheta din spate, celălalt în portbagaj. Acumulatorul mașinii se poate încărca de la o priză domestică în aproximativ 12 ore. Nu avem informații despre capacitatea de încărcare la stații AC sau DC.

De asemenea, mașina este doar un prototip, dar probabil că vom vedea anumite elemente, cel puțin stilistice, ce vor fi transferate pe Niva Travel.

Tags
Close